Sem Alenka Gololičič iz Mosta na Soči, malega trga z več kot dvatisočletno tradicijo izdelave glinenih predmetov. Izdelujem unikatne keramične izdelke v katerih se odraža sodobno oblikovanje, tradicija in uporabnost.

alenka gololicic

Moje delo navdihuje prekrasna dolina Soče ter njeno etnološko in arheološko bogastvo, zato boste v izdelkih velikokrat videli barve Soče v vseh letnih časih.

Sem nosilka certifikata domače in umetnostne obrti »Art & craft Slovenia«, moja dela pa so uvrščena in predstavljena v priznani monografiji Mojstrovine Slovenije – prof.dr. Janez Bogataj.

Sem avtorica replik arheoloških predmetov, ki so del stalnih zbirk v Narodnem muzeju Ljubljana, Goriškem muzeju Nova Gorica, Toncovem gradu Kobarid ter v Tolminskem muzeju Tolmin. Z mojimi replikami je opremljena tudi kulturnozgodovinska pot »Čez most po modrost« na Mostu na Soči.
Prav tako sem avtorica replike Kabrca (avtorsko delo). Kabrca je edinstvena trikotna glinena piščal najdena v Soški dolini, stara tisoče let (točen datum še vedno ni potrjen).

Aktivno delovanje

Sem soustanoviteljica Kluba keramikov Soča, Kanal ob Soči kjer sem tudi stalna članica. Hkrati sem tudi članica Društva keramikov in lončarjev Slovenije, zunanja sodelavka Posoškega razvojnega centra pri programih izobraževanja odraslih ter zunanja sodelavka idrijsko – cerkljanske razvojne agencije kot mentorica keramičnih delavnic.

Certifikati in priznanja

  • certifikat Narodnega muzeja Slovenije za arheološko skodelico,
  • certifikat OZ Slovenije za izdelke umetnostne obrti,
  • certifikat OZ Slovenije za izdelke domače obrti,
  • predstavitev v Monografiji Mojstrovine Slovenije – prof. dr. Janez Bogataj.

Moje ljubiteljsko gnetenje se je začelo v devetdesetih, ko sem dve leti obiskovala keramično šolo pri JSKLD Slovenije – mentor prof. Darja Žorž.

In tako se je začelo.. Podala sem se v takrat še prezrto področje likovnega ustvarjanja za katerega v Sloveniji ni bilo ustreznega izobraževanja/šolanja. K mojemu razvoju so strokovno največ prispevali: dr. Drago Svoljšak (Narodni muzej Slovenije), prof. Dragica Čadež,  prof. Tone Rački, ak. kip. Alenka Vidergar, prof. Dubravka Urban Dukes, Ana Cajnko, Takeshi Yashuda, Tolminski muzej, in drugi…

Radovednost, lastna ustvarjalnost in vztrajnost ter nenehno izpopolnjevanje se odražajo v moji arheološki in unikatni keramiki, s katero sem se predstavila že na mnogih razstavah doma in v tujini, ter pridobila različna priznanja, nazadnje zmagovalno nagrado na III. Mednarodnem trienalu keramike UNICEM 2015.

alenka gololicic

Razstave

Razstave doma

Ex tempore Piran, Ljubljanski grad, Magistrat Ljubljana, mednarodna likovna kolonija Zlata ribica (Tolmin), razstave DUO – Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Obrtna zbornica Ljubljana, Galerija Rika Debenjaka Kanal, Tolminski muzej Tolmin, Galerija Grad Slovenska Bistrica, Gotska hiša Kanal, Hiša kulture Šmartno v Goriških Brdih, galerija Vipavski križ, kulturni dom Deskle, knjižnica Cirila Kosmača Tolmin.

Razstave v tujini

Centro culturale Gorizia (Italija), Pro loco Vicchio (Italija)

Leave a Comment